Nieuwsbrief Najaar 2017

Beste vrijwilligers, donateurs en relaties,

Herfststormen en rustig najaarsweer wisselen elkaar af.  Het is tijd om het afgelopen seizoen te overdenken. Graag praat ik u bij over gebeurtenissen en plannen in de Notoarestoen. 

 

Geuren en kleurenfeest

Onze open dagen vielen dit jaar in de weekends 20/21 en 27/28 mei. Als bestuur is het altijd weer een verrassing dat mensen van heinde en verre  “onze” tuin komen bezoeken. Ook dit jaar kreeg het arboretum in volle bloei veel bezoek.  Velen streken na de wandeling neer bij het tuinhuis, waar ze gastvrij werden ontvangen door Martha en haar zorgzame theedames.  Er werd ook muziek gemaakt tussen de rododendrons. Het ensemble Con Pasiones bracht op zondag 21 mei een speciaal voor de Notoarestoen gekozen programma: gevarieerde klassieke muziek waarbij natuur, vogels en bloemen de boventoon voerden. Op zondag 28 mei kreeg de band Vrijjazzie vrij spel in de tuin met hun heel eigen interpretatie van jazz, blues, latin en popsongs.

Voor 2018 kunt u alvast de volgende data van de open dagen in de agenda zetten: de weekends van 5&6 en 12&13 mei!

 

50 jaar Arboretum Notoarestoen

Het jaar 2018 zal een bijzonder jaar zijn voor de Notoarestoen. Dan is het 50 jaar geleden dat notaris Smit de eerste schop in de grond zette om zijn droom, een bomentuin stichten in Eenrum, waar te maken. Graag vertellen wij u alvast welke feestelijkheden u te wachten staan!

In april gaan kinderen uit groep 6 van de basisschool schilderijen maken in het Arboretum onder leiding van Antje Sonnenschein.

Zaterdag 12 mei is het receptie dag! Vrijjazzie treedt op, er is een doorlopende filmvoorstelling, de schilderijen van de kinderen worden tentoongesteld.  Tenslotte zal  een borstbeeld van notaris Smit worden onthuld.  Dit beeld is van de hand van kunstenares Angelien Coco Martin uit Roden.

In juni geeft  het jeugdorkest van Orpheus een concert. 

In oktober verschijnt een herdenkingsboek waarin historie  en beelden van de tuin, interviews van enkele Eenrummers en visie op de toekomst.

Op 23 november gaan de kleuters groenman Martin Spiljart helpen met het planten van 10 bomen in de tuin. Deze feestelijke gebeurtenis herinnert aan de gedenkwaardige datum 23 november 1968. Op deze dag plantte notaris Smit met hulp van dertig vrijwilligers “77 bomen en 2550 kleine boompjes en struiken” in een kaal weiland: de start van een unieke bomentuin in Noord-Groningen…..

Bestuurswisseling: afscheid en welkom

We moeten afscheid van een van onze hoveniers, tevens bestuurslid. Louis Vasse was ruim 6 jaar als vrijwilliger bij de Notoarestoen betrokken. Door zijn drukke baan en studie heeft kan hij geen tijd meer vrij maken voor de tuin. Wij zijn hem zeer erkentelijk voor al het werk dat hij belangeloos heeft verzet. Wij zullen hem gaan missen in het bestuur. We zijn dan ook blij om Janneke Meinardi als nieuw bestuurslid te kunnen verwelkomen. Janneke woont in Eenrum en is al langere tijd als vrijwilliger betrokken bij de tuin. We vinden het heel fijn dat er met Janneke een inwoner van Eenrum aan het bestuur is toegevoegd. De Notoarestoen en Eenrum horen bij elkaar en we vinden het belangrijk dat er een warme verbondenheid is tussen beiden.

 

Vrijwilligersuitje

Wij hebben de goede gewoonte om de vrijwilligers van het Arboretum één keer per jaar te trakteren op een dagje uit. Ook dit jaar werd hen een “groene” excursie aangeboden. Dit jaar bezochten we op zondag 24 september de stadstuin Kempkensberg in Groningen. Deze glooiende tuin ligt boven op het dak van de parkeergarage van het z.g. ‘Cruiseschip’, het gebouw van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst (BD). Op ca. 3,5 hectare zijn 55.000 vaste planten in 200 soorten en 40.000 bollen geplant. De beplanting langs de rand van de daktuin heeft een meer natuurlijk karakter en vormt zo een verbinding met het aangrenzende Sterrebos. Groenman Martin Spiljart gaf uitleg over het ontstaan en onderhoud van de tuin, waarna tijdens een zonnige wandeling kon worden genoten van vroege  herfstkleuren. De middag werd afgesloten met een borrel bij Restaurant Abraham Mosterd.

 

Gastvrouw

Wij zijn vereerd dat het arboretum ook dit najaar weer gastvrouw mag zijn. Op 28 oktober  was  de tuin onderdeel van de jaarlijks in Eenrum gehouden spooktocht. Op zondag 11 december zal er  voor het derde jaar de sfeervolle bijeenkomst zijn voor Wereldlichtjesdag. Er wordt dan stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden.

 

En dan nu het woord aan onze groenman Martin…..

 

Japanse vrienden

Ze staan altijd vooraan. Kleurrijke Japanners in de beroemdste tuin van de wereld, zich vergapend aan al die tulpen, narcissen, hyacinten en andere bolgewassen. Gelukkig zijn ze gemiddeld wat klein van stuk, dus je kunt er als Nederlander makkelijk overheen kijken.

Ja, het is er ieder jaar maar druk mee op de Keukenhof. Ook in Eenrum stonden, al uit de tijd dat de notaris de scepter over de tuin zwaaide, een paar Japanners. Afgelopen maand zijn ze uitgebreid met een twintigtal collega’s.

Bescheiden als Japanners zijn vallen ze niet zo op tussen hun grote Aziatische broeders uit de Himalaya. Toch zijn het prachtige planten die door hun bescheiden afmeting geschikt zijn voor kleinere tuinen. Daarnaast zijn ze wintergroen, sommigen verkleuren in de herfst,  onder invloed van kou en lichtvermindering, prachtig donkergroen of dieppurper. In het voorjaar veranderen ze in struiken waarbij het bladerdek geheel schuilgaat onder een felle kleurenpracht. Linnaeus, de plantkundige die alle planten en dieren een dubbele naam heeft gegeven, meende in de familie van de heideachtigen onderscheid te moeten maken tussen Azalea en Rhododendron. Immers Rhododendron hebben overwegend tien of meer meeldraden, terwijl Azalea vijf meeldraden heeft.  Salisbury toonde al in 1797 aan dat dit onderscheid niet te handhaven was en dus werden de azalea’s binnen Rhododendron ondergebracht.

Maar ja, in de volksmond blijven ze toch Japanse Azalea genoemd worden.

Door in de Notoarestoen jaarlijks het assortiment aan te vullen ontstaat langs het schelpenpad achter de woningen aan de Mattenesserlaan een kleurrijke baan van bescheiden groeiende Azalea japonicum cultivars.

Martin Spiljart

 

Met vriendelijke groet,

Het Bestuur Stichting Arboretum Notoarestoen

 

  Jan Smit   Jan Hink   Janneke Meinardi   Martin Spiljart   Marjolein Akse          

 

Actuele informatie: www.arboretumeenrum.nl. heeft u vragen: info@arboretumeenrum.nl of 0595-492058     Tip: Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden of bekenden!

Geplaatst in Uncategorized.