Nieuwsbrief voorjaar 2017

Beste vrijwilligers, donateurs en relaties,

De meteorologische lente is ook bij het arboretum ingetreden. Volgens de weermannen duurt zij immers van 1 maart tot en met 31 mei. Ondertussen hebben we al menig zachte lentedag achter de rug en heeft de natuur hierop gereageerd met groei en bloei. Wat is het dan een luxe om de Notoarestoen “in je achtertuin te hebben”. Bij regelmatig bezoek van de tuin lijkt de lente haast te snel te gaan. Je zou de tijd wel even willen stilzetten om dit mooie jaargetijde ten volle te kunnen beleven. Graag praat ik u bij over gebeurtenissen en plannen in de Notoarestoen.

Geuren en Kleurenfeest
In april en mei is de Notoarestoen op zijn mooist. Er bloeien honderden rododendrons en zeldzame bomen, die de tuin omtoveren in een zee van kleuren. Alle reden om u ook dit jaar een feestje aan te bieden en de lente te vieren. De gezellige open dagen vallen dit jaar in het weekend van 20 en 21 mei + 27 en 28 mei. Van 11.00 – 17.00 uur bent u welkom op het terras bij de vijver voor een stuk taart, rhododendron thee, biologische koffie of vruchtensap. Tijdens uw wandeling door de tuin kunt u zich laten vergezellen door een van onze groenmannen. Zij geven u graag uitleg over het ontstaan van de tuin en de diversiteit van de beplanting. Er is muziek bij het tuinhuis.

Helpende handen gezocht
Tijdens onze Geuren en Kleurendagen zoeken wij nog vrijwilligers
bij de bediening in het theehuis en op het terras.
Je wordt ingeroosterd voor 1 dagdeel( = 3 uur) of hele dag (= 6 uur), natuurlijk in overleg. Taart en lunch krijg je aangeboden.

Heb je zin om te komen helpen in onze kleurrijke tuin:  meld je dan aan bij onze coördinator catering Martha Heslinga. (marthaheslinga@hotmail.com of 06-29325381)

Extra vrijwilligersdag
Op een zaterdag in januari werd niet tevergeefs de hulp ingeroepen van onze vrijwilligers. Het was nodig om een extra werkdag te houden in de tuin. Groenman Martin Spiljart is een aantal dagen in het arboretum aan het werk geweest met studenten van de vakbekwaam hovenier opleiding van TerraNext Eelde. Zij hielden zich vooral bezig met motorzagen in de windsingel langs de Mattenesserlaan en, voor zover de tijd het toeliet, een incidentele boom in de tuin. Dit alles om hun certificaat motorkettingzagen te behalen. Vanzelfsprekend leverde dit een enorme vracht hout en takken op. Om dit alles op te ruimen waren er op zaterdag 28 januari veertien vrijwilligers hard aan het werk. Ze legden de takken in rillen in het bos, om extra schuilplaatsen te maken voor vogels en kleine dieren.

NLDoet
Al voor het 5e jaar deed het arboretum mee met de landelijke aktie NLDoet. Op 11 maart ging een groep van wel 17 vrijwilligers enthousiast aan het werk in de tuin. Naast wieden en opruim- werkzaamheden werden er vele knotwilgen gekortwiekt, een brugje werd mosvrij gemaakt, zodat de bezoekers hier weer veilig overheen kunnen lopen. Ook kregen de banken en expositieborden een sopje. Tenslotte werden er tien vleermuiskasten opgehangen. Zij zijn van houtbeton gemaakt zodat ze “spechtbestendig” zijn. De Vleermuiswerkgroep Groningen zal in de toekomst twee keer per jaar de kasten monitoren. Wij zullen zo aan de weet komen door welke soort vleermuis de kasten bewoond worden.

Gastvrouw
Wij zijn altijd vereerd als het arboretum gastvrouw kan spelen. Dit najaar waren er in de tuin twee zeer verschillende activiteiten. Op 11 december werd voor het tweede jaar de sfeervolle bijeenkomst gehouden voor Wereldlichtjesdag. Er wordt dan stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Iets later in de maand waarden er spoken rond in de tuin tijdens de zeer succesvolle spooktocht.

50 jaar Arboretum Notoarestoen
Het jaar 2018 zal een bijzonder jaar zijn voor de Notoarestoen. Dan is het 50 jaar geleden dat notaris Smit de eerste schop in de grond zette om zijn droom, een bomentuin stichten in Eenrum, waar te maken. Een enthousiaste groep Eenrummers onder leiding van zoon en bestuurslid Jan Smit is druk bezig met de voorbereidingen voor dit jubileum. We kunnen nu nog niets verklappen maar we houden u op de hoogte van de komende feestelijkheden !

Posted in Activiteiten, Nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *