Nieuwsbrief Voorjaar 2015

Beste vrijwilligers, donateurs en relaties,

Al was er de afgelopen maanden van een echte winter geen sprake, ook dan kun je verlangen naar het voorjaar met haar licht en kleur. Lopend door het arboretum word je dan niet teleurgesteld en merk je dat de vroegbloeiende rododendrons reageren op de lengende dagen met hun bloemenpracht. Ook de Rhododendron calophytum, die zich de lievelingsrododendron van de oude notaris Smit mag noemen, toont op dit moment haar exotische schoonheid. Genoeg lentekriebels dus om u bij te praten over leven en actie in de Notoarestoen.

Storm: Een zestal witte elzen in de Notoarestoen, stonden op de klussenlijst om in januari 2015 gekapt te worden. Toen na het hevige stormweer in december één van hen omwaaide kwam onze vrijwilligersploeg direkt in aktie. Op 30 december werden de bomen, met hulp van een bosbouwbedrijf, omgehaald, de stammen in blokken gezaagd en de stobben uitgefreesd. Na een dag hard werken was de tuin weer veilig voor bezoekers!

NLDoet vrijwilligersochtend: Op 21 maart deed de Notoarestoen voor het derde jaar op rij mee met de landelijke aktie NLDoet. Op deze bijzondere vrijwilligersochtend werd menige klus geklaard. De twee slingerpaden, achter in de tuin, werden verbeterd met een grote lading schelpen, die de vorige dag aangevoerd was door een vrachtwagen. Tevens werden de randen van de overige paden afgestoken. Alle naambordjes van bomen en rhododendrons werden gereinigd. Deze naambordjes zijn tien jaar geleden aangeschaft ten behoeve van het educatieve aspect van de tuin. Tenslotte kregen alle banken en de borden van de klimaat expositie een sopbeurt. Margriet de Vries bakte twee heerlijke taarten zodat de catering feestelijk oranje was. Het is altijd een fijne ervaring dat met vereende krachten in een paar uur zoveel werk kan worden verzet, waarbij een ieder naar eigen kracht bijdraagt. Wij kunnen daarom ook niet genoeg benadrukken dat ook mensen die ‘slechts’ licht werk kunnen aanbieden bij ons zeer welkom zijn als vrijwilliger.

Informatie over de tuin:

Folder: Graag maken wij u opmerkzaam op het folderbakje dat al verscheidene jaren aan de zijwand van ons tuinhuis bevestigd is. Hierin kunt u de fraaie informatiefolder over onze tuin aantreffen. Ook informeren wij u graag over collega tuinen die wij van belang achten. Schroom niet om de folder mee te nemen op uw wandeling dan wel mee naar huis te nemen als herinnering. Wij hebben er natuurlijk ook niets op tegen als u de informatie over ons arboretum doorgeeft aan derden!

Ansichtkaarten: Het ansichtenmapje met 8 luxe kaarten van exotische bloemen en planten uit de Notoarestoen verdient uw hernieuwde aandacht. Door de aankoop van deze kaartenset met fotografie van de bekende Groninger natuurfotograaf Otto Kalkhoven steunt u het groene levenswerk van notaris Smit: behoud en uitbreiding van de waardevolle plantencollectie van het arboretum. De ansichten zijn te koop bij de secretaris: 0595-492058 of info@arboretumeenrum.nl en ook in het tuinhuis tijdens de Geuren en Kleurendagen.

Website: U kunt zich natuurlijk ook informeren via onze website: www.arboretumeenrum.nl. U blijft dan op de hoogte van recente gebeurtenissen en kunt zich verdiepen in de internationale plantencollectie van de tuin. Via een vragenformulier op de site is het mogelijk om ons digitaal uw vragen te stellen.

Geuren en kleurenfeest:  Zoals elk jaar kijken wij uit naar de tijd dat de tuin volop in bloei zal staan. De voorbereidingen voor de open dagen zijn dan ook al in volle gang. Deze dagen zullen dit jaar gehouden worden in het weekend van 2 en 3 mei en op zondag 10 mei. De openingstijden zijn veranderd. Het verandaterras is geopend van 12.00 – 17.00 u. Er zullen geen vaste rondleidingen zijn, wel is er een groenman aanwezig om vragen over de tuin te beantwoorden. Het is ook mogelijk om een groepsrondleiding voor een van de dagen te bespreken. De gasten zullen op traditionele wijze worden verwend met een stuk taart, koffie, biologische vruchtensap of Rhododendronthee uit het Himalayagebergte.

Naast de trouwe theedames zijn wij verheugd om Martha Heslinga te verwelkomen als nieuwe coördinator van de catering. Zij zal worden ingewerkt door Margriet de Vries, die deze taak de afgelopen jaren voortreffelijk heeft vervuld, waarvoor wij haar zeer erkentelijk zijn! Margriet zal ons gelukkig niet verlaten, zij blijft als vrijwilliger actief. De muziek zal dit jaar worden verzorgd door Sax & Strings (zondag 3 mei) en Vrijjazzie op (zondag 10 mei). Beiden muziekgroepen treden op van 14.00 – 16.00 u.

Tenslotte onze groenman aan het woord over kleur…..         

Kleurenfestival van de Rhododendron

“Als ik dit schrijf is het bijna Pasen, en hebben we net de landelijke Aktie NLdoet achter de rug. Wat zou nu eens een interessant onderwerp zijn voor de Nieuwsbrief. Het Geuren en Kleurenfestijn komt er weer aan en ik dacht misschien is een artikel dat beknopt weergeeft hoe kleuren in de cultivars zijn ontstaan interessant. Het was al lang bekend dat door verschillende soorten Rhododendron met elkaar te kruisen het pallet van bloemkleuren kon worden vergroot. Het kleurenpatroon van de grootbloemige Rhododendron was in begin 1900 in Europa nog niet zo groot. Vooral paarse, rose en witte cultivars waren er genoeg. Immers kruisingen werden vooral gemaakt met Rh. caucasicum. Rh. catawbiense en Rh. ponticum als ouders. Zo kwam het eerste rood in cultivars door gebruik te maken van Rhododendron arborea uit de Himalaya. In het arboretum staat op dit moment een arboreahybride te bloeien onder de grote eikenboom nabij de picknicktafel. Probleem was wel dat door met Rh. arborea te kruisen ook twee minder goede eigenschappen meegegeven werd aan de cultivar, namelijk matig winterhard en te vroege bloei, soms al begin maart. Ook rood van Rh. strigillosum werd een mogelijkheid toen deze soort werd ontdekt in 1904. Dit bleek een soort te zijn die op beschutte standplaatsen voldoende winterhard is. Denk maar eens aan de prachtige Rh. ‘Taurus’ die op een groot aantal plekken in het arboretum staat, en in april grote brandweerrode bloemen produceert. Geel was ook zo’n kleur die veredelaars wilden gebruiken. Eerst werd gebruik gemaakt van Rh. campylocarpum, maar vooral door de komst van Rh. wardii kwamen er kruisingen op de markt met intens geel gekleurde bloemen die ook voor onze streken voldoende winterhard zijn. In het arboretum staan deze in de zogenaamde “Bruns collectie”, je kunt die vinden bij de picknickbank. Ook de gele cultivars die onder de Sitkasparren staan, net voorbij het tuinhuis, zijn hier voorbeelden van. Echte soorten als Rh. keiskei, Rh. lutescens (deze laatste staat nu bij het tuinhuis volop in bloei) zijn vooral van belang geweest voor kruisingen voor kleinbloemige hybriden. Maar de kleinbloemige Rhododendron is misschien nog een inspiratiebron voor een volgend artikel.”             Martin Spiljart                                                                                             

Met vriendelijke groet,

Het Bestuur Stichting Arboretum Notoarestoen

Jan Smit       Jan Hink       Marjolein Akse       Martin Spiljart       Louis Vasse

 

Actuele informatie: www.arboretumeenrum.nl. Hebt u vragen mail deze gerust naar info@arboretumeenrum.nl of stel uw vraag via het vragenformulier op de site. Bellen mag ook: 0595-492058. Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar mensen van wie u vermoedt dat ze belangstelling hebben voor de Notoarestoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *