Grauwe Elzen

Op acht en negen februari 2023 heeft boomrooibedrijf Sjabbe Datema uit Mensingeweer een groot aantal Grauwe Elzen omgezaagd en afgevoerd.

Wellicht zult u denken ‘zonde zulke grote bomen omzagen’, maar ja als boomeigenaar heb je ook de zorgplicht voor je bomen. Deze zorgplicht dient ter bescherming van medeburgers en hun eigendommen. De zorgplicht voor bomen betekent dat de boomeigenaar zijn boom moet onderhouden en regelmatig inspecteren ten behoeve van de veiligheid. Het was overduidelijk dat de grauwe elzen een slechte conditie hadden:

matig in blad, takbreuk, afsterven van takken en grote schorsaantastingen. Kortom ons bleef slechts de beslissing om alle beschadigde elzen te rooien. De komende tijd zullen er op de ontstane ruimte weer nieuwe bomen worden geplant.

Niet alleen de bomen vormen een aandachtspunt maar ook de toegankelijkheid van het arboretum wordt verbeterd. Het areaal schelpenpad wordt verlengd, zodat ook de nieuwe beplanting rondom de uitbreiding van de vijver,  zonder vette klei aan de schoenen, van dichtbij bekeken kan worden. Nou ja, het kost wat maar dan heb je er ook wat voor. De bezoeker kan ervan genieten en dat is tenslotte ons doel als stichting.

Met vriendelijke groet,   

Martin Spiljart                 

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *