Notoarestoen krijgt een nieuwe boom cadeau

‘Je bent er zo maar een middag mee onder de pannen’

In het voorwoord van ”Arbor Vitae” van november, tijdschrift van de Nederlandse Dendrologische Vereniging (NDV), schreef penningmeester Joris Mees dat het bestuur van de NDV graag een nieuwe boom wilde planten in het arboretum Notoarestoen te Eenrum.

Vrijdagmiddag 8 december 2023 was het moment daar, onder belangstelling van vijfentwintig belangstellenden werd de boom geplant.

Helaas het weer werkte niet mee. De zompige kwekerijgrond en de daar bovenop plotseling invallende vorst en sneeuw maakte het voor de kweker onmogelijk om de boom te leveren. Gelukkig was er een wat kleiner exemplaar in pot achter de hand.

Voor de planter en gewaardeerd NDV-lid Jan Pieter van de Meer was dit geen zware en tijdrovende klus.

NDV secretaris Harry de Coo vertelde in zijn betoog waarom de keuze viel op deze Noord Amerikaanse eik, Quercus imbricaria ter vervanging van de omgewaaide Fraxinus angustifolia ‘Monophylla’ ofwel eenbladige es. Bij de zoektocht naar klimaat robuuste soorten wordt deze eik genoemd als een goed bruikbare soort onder extremere omstandigheden, een verhaal dat we ook in onze tuin willen vertellen.

De betekenis van de soortaanduiding imbricaria is dakpansgewijs (imbrex is het latijn voor dakpan) De gegolfde ovaalvormige bladeren hangen dakpansgewijs over elkaar. Deze eikensoort heet in het Nederlands Dakspaaneik, verwijzend naar het feit dat de eerste kolonisten het hout van de boom gebruikten om er een dakbedekking (singles) van te maken.

Jan Hink, voorzitter van de Notoarestoen, vertelde dat zijn inspiratiebron om zich in te zetten voor dit arboretum niet ligt bij al die planten met Latijnse namen, maar vooral in het initiatief dat de onlangs overleden Jan Smit, zoon van de oprichter Notaris Smit, heeft genomen om dit levenswerk van zijn vader te behouden.

Hij dankte de NDV om nabij de Groninger Waddenkust deze bijzondere boom te planten ter verrijking van “ein verzoameling van oetzunderlijk outhaims gruin”.

En vervolgens vertrokken we naar het tuinhuis om in de warmte al keuvelend met elkaar te genieten van de warme koffie of thee met lekkere zelfgebakken cake.

Ter afsluiting van de middag leidde ondergetekende collectiebeheerder de belangstellenden rond door het arboretum. Altijd leerzaam om je kennis als bomenliefhebber te vergroten door met elkaar te sparren over sparren en te bomen over bomen.

Martin Spiljart

 

Op donderdag 14 december 2023 kon de kweker het ‘echte’ cadeau bezorgen en was het mogelijk om deze grotere dakspaaneik naast het  ‘babyboompje’ te planten. Martin Spiljart en Ivan Slezak klaarden deze klus in het donker.

 

 

 

 

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *