Einzelgänger

“Ja, als je onze sortimentslijst bekijkt dan hebben we veel van die gastjes in het arboretum. Tussen al die Rhododendrons duikt er plotseling zo maar eentje op. Wat doe je hier, zal je denken. Hoor je hier wel thuis, vraag je je af. Beetje apart uiterlijk? Maar toch zulke “buitensporigen”, dat maakt de arboretumgemeenschap levendig. Vandaar deze keer aandacht voor één van onze eenlingen.

Wat onopvallend staand tussen de Rhodo’s langs het brede asfaltpad bij de vijver, is je fraaiheid eigenlijk het mooist in deze periode van het jaar als je bezig bent je bladeren te verliezen. Dan vallen je merkwaardige zaaddozen op. Je heet in het Nederlands wel Epaulettenboom, omdat je zaaddozen wel lijken op die fraaie versierselen op uniformen.

Je Latijnse naam is Pterostyrax hispida, vertaald levert dit je andere Nederlandse naam: Vleugelstorax op. (ptero = vleugel, styrax= storax of hars). De familie, de Styracaceae, waartoe jij behoord heeft de laatste jaren meer aandacht gekregen van laanbomenkwekers. Vooral het geslacht Styrax. Na intense selectie en kruisen door voornamelijk Amerikaanse kwekers, zijn er interessante rijkbloeiende kleine straatbomen uit voortgekomen. Op dit moment bezitten we nog geen Styrax in het arboretum. Wellicht moeten we hier eens wat van aanschaffen.

Achter in het arboretum verscholen staand tussen de takken van een Taxus, kom je de Sneeuwklokkenboom, Halesia carolina, een andere familielid van de Pterostyrax tegen. De fraaiheid van deze plant zie je in de voorzomer, dan is zij versierd met talrijke klokvormige witte bloemen.

Het Magnoliasortiment is kortelings uitgebreid met een aantal nieuwe veelbelovende cultivars. Voornamelijk staand nabij het theehuis. Dit is bewust gedaan, daar het gebied waar de Magnolia nu voorkomt nog al wat Honingzwam bevat. Deze schimmel kan vervelend zijn voor de jonge aanplant. ”    

                                                                                                                                             Martin Spiljart

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *